Народно читалище „Димо Цонков"

Вижте още (2013г.)

Начало | Контакти

 

Начало
Важни съобщения
Местоположение
История
Институции
Редовни събития
Предстоящо
Вижте още
Външни връзки
Външни препратки

 

 

Предишна страница Вижте още (2018г.) Вижте още (2013г.) Вижте още (2012г.) Вижте още (2011г.) Велокритериум 2011г. Вижте още (2010г.)

 

           На 22.12.2013г. в кметство  Звездица голямото семейство на самодейците  и техните близки отбелязаха настъпващите празници Коледа и Нова година. Всички получиха поздравления и подаръци от кмета на Звездица Мери Спирова и от Настоятелството на читалище „Димо Цонков”.

                С много песни, танци и веселие участниците изпратиха една успешна година.

 

 

 

На 17 декември 2013 в читалище „Димо Цонков” заработи коледна работилница. С много желание, умение и сръчност  децата сътвориха приказни герои, направиха коледни венци и украси. Помагаха им техните майки и майсторката Вяра Бенова.

 

 

 

 

Коледари и коледни традиции от Европа в ОИЦ-Варна

 Българският обичай „Коледуване“ в съчетание с най-типичните и интересни традиции за Коледа в останалите 27 държави-членки на Европейския съюз си дадоха среща днес в Областния информационен център - Варна в рамките на информационната кампания „Коледа в Европа и у нас“. Тя събра предпразнично в ОИЦ ученици и жители на с. Звездица. Празнично настроение внесоха коледари от Народно читалище „Димо Цонков“ в Звездица, които пожелаха здраве и берекет на домакините и огласиха с коледни песни и наричания центъра.

От своя страна екипът на Областния информационен център представи как се празнува Рождество в Европа. Кампанията включваше коледна разходка из държавите-членки на Европейския съюз с акцент върху кулинарните изкушения, обичайни и необичайни традиции за празника в отделните страни. Обиколката започна от коледните базари и коледните пуйки в различните държави, през немския щолен, гръцката традиция да се украсяват коледни корабчета и традицията във Финландия да започват празника със сауна. Най-атрактивни за учениците бяха грозната вещица Бефана, която носи подаръци на децата в Италия, и Черният Пиет, който придружава холандския Дядо Коледа. В духа на коледните традиции домакините зарадваха с лакомства и подаръци всички участници в инициативата.

 

 

Празника на село Звездица  и  Народно читалище „Димо Цонков

 

      На 19.10.2013г. в залата на Кметство Звездица се състоя празничен концерт, посветен на празника на село Звездица  и  Народно читалище „Димо Цонков 1927”. В програмата участваха самодейни колективи и индивидуални изпълнители  от Звездица. Гостуваха хор „Аспаруховски бриз” при читалище „Просвета” и балет „Тинити”с хореограф Болеслава Тенева. На концерта се изявиха и малчуганите  от ЦДГ „Зорница”.

Концертът премина при голям интерес. Изпълнителите бяха изпратени с бурни аплодисменти.

Коктейлът бе аранжиран и подреден  със завидното  майсторство на Света Василева.

 

 

Концертно турне в Гърция

От 5 до 11 септември 2013 самодейците на читалище „Димо Цонков 1927” бяха на концертно турне в Гърция.
На остров Корфу от м. април до края на октомври фолклорните фестивали не стихват.
Изявите на колективите бяха посрещани с много овации от страна на колеги - участници във фестивала, местни жители и гости на Керкира.
На ферибота за и от острова се пяха български песни и се виха български хора.
Турнето ще остане завинаги в паметта на участниците и новите им приятели.
 

 

 

 

Еврофондовете за децата

    Ученици от варненското село Звездица гостуваха на Областния информационен център - Варна и участваха в организираната от центъра кръгла маса „Еврофондовете за децата“. Екипът на ОИЦ им представи конкретни реализирани проекти от Варна, Полша и Латвия, финансирани с европейски средства и насочени към деца. Сред показаните резултати бяха реновирана детска градина в Латвия, полският научен център „Коперник“ със 450 интерактивни “атракции”, научни изследвания и експерименти. Младежите се впечатлиха от обновените детски площадки в района на варненския пазар „Чаталджа“, които са ремонтирани със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“. Екпертите на ОИЦ разказаха и за извънкласните дейности на шестокласници към клуб “Млад журналист” в ОУ “П.Р.Славейков” във Варна по проект УСПЕХ, финансиран от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.
    Децата от Звездица посещават местното читалище „Димо Цонков“ и бяха водени от организатора по културно-масовата дейност към културната институция Анелия Стефанова. По време на кръглата маса те научиха също основни и любопитни факти за всички 28 държави-членки на Европейския съюз. В презентацията на държавите – членки се включиха и доброволките на ОИЦ - Варна и бъдещи дванайсетокласнички от Математическата гимнизаия Кремена Василева и Тина Карагьозова, които активно участваха и в дискусията. На финала младите гости на центъра разгледаха офиса и интерактивната мултитъч маса в ОИЦ, която предоставя свободен интернет достъп на посетителите.

 

Областен Информационен Център - Варна
тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955,
e-mail: oic.varna@eufunds.bg
адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий" 2/Козирката/

web
: www.eufunds.bg, www.varna.bg
група във Фейсбук: http://www.facebook.com/groups/257231861054271/

Областният информационен център – Варна е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

25.07.2013 г.

 

 

 

На 24 юни за пореден път в Звездица бе празнуван Еньовден . Празникът , красив и цветен бе подготвен от читалище „Димо Цонков”  под патронажа на кметство Звездица. Самодейци от колективите на читалището и  много индивидуални изпълнители  претвориха обичая. Под  еньовденския венец  минаха за здраве представители на различни поколения. Виха се кръшни хора.

 

 

 

За пореден път на 21.01.2013 г. „бабите” от с. Звездица празнуваха Деня на родилната помощ. Най-скоро раждалата участничка в тържеството поля на д-р Р. Николова да измие ръцете си, която накади с тамян фустите на жените. Мъжете от смесена вокална група за обработен фолклор „Зорница” поздравиха развеселените баби.
Шумен празник, преминал с много веселие, танци, игри и закачки.

 

Предишна страница Вижте още (2018г.) Вижте още (2013г.) Вижте още (2012г.) Вижте още (2011г.) Велокритериум 2011г. Вижте още (2010г.)

 

 


Начало | Важни съобщения | Местоположение | История | Институции | Редовни събития | Предстоящо | Вижте още | Външни връзки | Външни препратки

Контакти

Интернет страницата на с. Звездица, Варна е изградена с участието на читалище "Димо Цонков" в програма за финансиране на творчески проекти на Община Варна.

Последна промяна: вторник, 12 октомври 2021.